Sărbătoarea continuă și astăzi, 25 aprilie 2022. Este a doua zi de Paște în Săptămâna Luminată, iar așa cum este și tradiția, obiceiurile sunt nelipsite în casele românilor. Iată ce seminifică a doua zi de Paște și care sunt credințele populare!
Potrivit credințelor din moși – strămoși, în Săptămâna Luminată porțile Raiului sunt deschise și cele ale Iadului sunt închise. Cei care trec la cele sfinte în această perioadă sunt scutiți de Judecata Divină și merg direct în Rai.
Se spune că în a doua zi de Paște finii merg în vizită la nași. ”Înarmați” cu gânduri bune și cu bucate specifice perioadei: cozonac, pască și ouă roșii. De asemenea, copiii merg în vizită la părinți. Așa cum îi este și denumirea, ”Lunea albă”, a doua zi de Paște rămâne ziua dedicată vizitelor între rude.
Potrivit datinilor creșin ortodoxe și a canoanelor bisericești, Săptămâna Luminată este prima săptămână după Învierea Mântuitorului Iisus Hristos.
Specifică în Transilvania, Banat și Bucovina, tradiția stropirii femeilor de către bărbați, în a doua zi de Paște este respectată cu sfințenie de credincioși. Lunea, feciorii stropeau cu apă fetele din sat, pentru a rămâne frumoase tot timpul anului, iar marţea fetele îi udau pe feciori. Obiceiul se păstrează şi astăzi, însă puțin mai adaptată vremurilor. Rudele și prietenii vizitați sunt stropiți cu parfum. În trecut, stropitul se făcea cu apă proaspătă din fântână.
Ciocnitul ouălor de Paște se face în mod diferit în toate cele 3 zile de sărbătoare. A doua zi se pot ciocni cap cu dos, iar în zilele următoare dos cu dos.
Pentru a avea noroc tot anul, tradiția spune că dacă vei păstra un ou roșu timp de 40 de zile după Paşti şi acesta nu se strică, toate îți vor merge conform planurilor. Tradiția mai spune că în a doua zi de Paște cerurile se deschid, permiţând sufletelor celor morţi să se întoarcă în casa în care au locuit pentru a-și proteja oamenii dragi.
Săptămâna Luminată se termină în Dumnicia Tomii, adică în duminica următoare.
Sursa foto: Pixabay.ro